logo

‘De Boomkwekerserf droomt...Ssst.’

Community art project in de openbare ruimte Boomkwekerserf, Arnhem 2010 Opdrachtgevers: Portaal en Kunstbedrijf Arnhem Muurschildering en prints op ramen Print op zelfklevend sheet, acrylverf

In Arnhem Zuid staat een gebouw van Portaal (‘Het Erf’), waarvan de bovenste twee verdiepingen, worden bewoond door cliënten van de SIZA. In totaal zijn dit er 22 in de leeftijd van 30 tot 70 jaar. Zij hebben een verstandelijke beperking en vaak ook een psychiatrische achtergrond.

De cliënten willen graag meer integreren met de rest van de straat. Er was weinig contact maar ook weinig begrip over en weer tussen de mensen van ‘Het Erf’ en de andere bewoners van de straat Boomkwekerserf.

Ons uitgangspunt was om een kunstwerk te maken dat daar wat toenadering in kon brengen. Daarom zochten we naar dat wat mensen verbindt, niet wat ze verschillend maakt. We kozen voor het niveau van communicatie waar beelden het overnemen, omdat beelden verbinden waar woorden vaak scheiden.

Dromen van de bewoners werden als sleutel genomen voor contact.
We wilden graag dat wat ‘binnen’ is naar ‘buiten’ zou komen. De dromen zijn verbeeld in een grote wandschildering ‘De Droomboomvrouw’ en grote afbeeldingen op de ramen van ‘Het Erf’.