logo

De Tervuurse Herders

Kunstwerk in de openbare ruimte Warandaplein in Tervuren, Belgie 2018 Opdrachtgever: Gemeente Tervuren 2 Sculpturen van 4 meter hoog Stalen buis met gemoffelde coating

Het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Tervuren besloot in zitting van 24 oktober 2016 een wedstrijd uit te schrijven om een beeld of beeldengroep te realiseren. De wedstrijd had als thema en titel “De Tervuurse herder.”
Wij hebben deze wedstrijd gewonnen.
Ons kunstwerk krijgt een publieke plaats in de openlucht op het Warandeplein gelegen tussen het Administratief Centrum “De Zevenster” en het Vrijetijdscentrum “De Warandepoort”.

Het idee voor de Tervuurse Herders ontstond vanuit het beeld van een stadspoort en wachters.
In het verleden hadden stadspoorten en bijbehorende gebouwen meerdere functies.
De poort was een belangrijke plaats voor het volk binnen en buiten de stad om elkaar te ontmoeten.
De Tervuurse Herders zijn op het eerste gezicht wachters, maar zijn bovenal gastheren van het plein, die de bezoeker al van grote afstand naar het plein lokken en verwelkomen.

We zoeken altijd naar een sleutel voor contact. De sleutel voor dit project is de Tervuurse Herder die de rol van een portier vervult op het Warandeplein. Het Warandeplein vervult de moderne functie van een stadspoort.
Wij wilden daarom twee Tervuurse Herders plaatsen op dé twee ingangen/uitgangen van het Warandeplein.
De Tervuurse Herders zijn de poortwachters: letterlijk uitgebeeld in de vorm, uitvoering en de plaatsing op het plein.

De twee Tervuurse Herders zijn groot en je kan de wachters vanuit de verte goed zien.
Ze nodigen bezoekers uit om naar ze toe te komen. Het zijn de blikvangers vanuit verschillende zichtlijnen en looproutes naar het Warandeplein. Je kan niet om de twee Tervuurse Herders heen. Zij zijn als waakhonden aanwezig op het plein in al hun grootsheid.

De twee Tervuurse Herders zijn identiek aan elkaar en worden uitgevoerd in een stalen buizen constructie.
De organische vormen en de lichamelijke kenmerken van de Tervuurse Herder zoals ronde poten, opgerichte oren, atletische achterbenen en een haar mooie kraag in de hals zie je terug in het ontwerp.
De keus voor een stalen buizen constructie is ontstaan omdat we dynamische grote vormen van de Tervuurse Herders in de ruimte willen. De lijnen strekken zich in diverse richtingen, waardoor er contouren ontstaan.
De vorm van de Tervuurse Herders nodigen uit om er omheen te lopen, om het object van verschillende kanten te beschouwen. Contouren veranderen, het oog ontdekt nieuwe lijnen; nieuwe ‘beelden’ kunnen zich vormen.
Reflecties van licht en wisselende schaduwen op de verschillende vlakken geven de beelden steeds een ander aanzien; vlakken, vormen, spannend, vloeiend en harmonieus.