logo

Het Goudbeladen Boekenbal

Kunstwerk voor boekenbal Boekenbal Amsterdam 2013 Opdrachtgever: Boekenbal Amsterdam Banners aan plafond Print op doek

Wij kozen als uitgangspunt voor Het Boekenbal de Literaire ZilverVloot.
We wilden met de installatie ‘Literaire ZilverVloot’ het fascinerende verhaal van de Gouden Eeuw vertellen met daarin uitgelicht de zilvervloot en een verbinding maken naar de literatuur met in de hoofdrol de schrijvers van nu (zoals Kees van Kooten) en de schrijvers van het verleden (zoals Multatuli). We kozen voor het onderwerp de Zilvervloot omdat bijna geen voorval uit de Nederlandse geschiedenis is zo bekend als het binnenhalen van de zilvervloot in 1628.

Op 3 vierkante doeken werden geschiedenis, schrijvers en kunst uit de 17e eeuw gekoppeld aan de kunststijlen en schrijvers in 2013. © Barbara Recourt en Fons Broess 2017
Vijf portretten werden verdeeld over de drie vierkanten. De drie vierkanten kwamen te hangen bij de entree van Het Boekenbal.

Rond de lamp waren mobilen te zien met trossen van verschillende witte en parelmoer kleurige schelpen.
Kostuums, pruiken, decoratieve ornamenten en kleuren uit de 17e eeuw met het accent op de gouden kleur en ele- menten van schepen uit de 17e eeuw (zoals het boegbeeld) werden verwerkt bij de portretten van Nelleke Noorderv- liet, Kees van Kooten, Jan Pieterszoon Coen, Multatuli en Aletta Jacobs.